Monday 21 July 2008

Maanantai 21.7.2008
Sängystä ylösnouseminen vaikutti tänään olevan suurimmalla osalla kovin hankalaa. Minä ja nuorempi romanialainen olimme ainoat, jotka noudattivat aamurutiinejaan ja nousivat samaan aikaan, kuin kaikkina muinakin päivinä. Jotkut jopa nukkuivat pommiin tai päätyivät kesken työpäivän nokosille. En tarvinnut ketään leikkaamaan leipää itselleni, sillä leipää ei ollut. Lämmitin siis pitaa. Kerkesin aamulla päivittämään vielä eilisillan tapahtumat koneelle ennen töiden alkua.

Työpäivä hurahti hetkessä ohi, niin kuin aina ennenkin, ja jäljelle jääneitä tiedostoja oli silti vielä iso kasa. Tänään sain käsiteltyä kolmen tutkimusretken tiedostot, ja lisättyä niistä löytyneet lajit muiden lajien joukkoon. Nyt tähän mennessä eri lajeja on kertynyt reilu 450. Esimerkkinä voin vaikka mainita, että olen bongannut 29 erilaista hämähäkkiä tältä saarelta työhöni liittyen. Sitten olen tietenkin vapaa-ajalla nähnyt muitakin erilaisia hämähäkkejä, jotka eivät päädy työtiedostoihini.

En taaskaan kerennyt tekemään mitään raportin eteen. Huomenna ehkä. Minulla menee luultavasti kaksi päivää Halaresin tiedostojen kanssa, ja sitten voin alkaa tehdä yhteenvetoa lajimääristä, ja missä mitäkin on bongattu, ja piirtää niistä taulukoita, jotka päätyvät raporttiini. Siinä työnvaiheessa saan luultavasti muilta kanssaeläjiltäni apua, kun siinä ei enää tarvitse olla perillä tiedostojen käsittelystä ja eri lajeista.

Jos minulla jää aikaa viimeisinä päivinä täällä olostani, niin lupasin tehdä yhdelle biologille excelissä sen sellaisen taulukon, josta puhuin joskus kuukausi-pari sitten, jossa on pikku kuvakkeena kukkanen, ja kun sitä klikkaa, niin pääsee näkemään mikä se kukkanen on nimeltään.

Annoin myös teknistä tukea Photoshopin käytössä pitkin päivää posterin tekijöille. Heillä ei ole minkään näköistä koulutusta sen ohjelman käyttöön ja ovat aina ihan pihalla miten asiat tehdään. Tänään he koittivat saada vanhasta posterista muokattua tekstejä, joka oli mahdotonta, sillä koko tiedosto oli vain yhdellä layerillä, eikä tietenkään niihin posterin pari vuotta sitten tehtyihin teksti osuuksiin päässyt käsiksi, kun tiedosto oli vain JPEG. Kenelläkään ei näyttänyt olevan vanhan posterin alkuperäistä tiedostoa, jossa layerit olisivat erillään. He olivat tätä ongelmaa setviessään saaneet aikaan yli kaksikymmentä uutta teksti layeriä tiedostoon, jotka olivat vain hämäyksenä heille myöhemmin, kun he koittivat saada vanhoja tekstejä muokattua.

Koitin auttaa parhaani mukaan, ja selitin, että jo valmiiksi kirjoitettuja tekstejä ei voinut muokata tässä tiedostomuodossa ilman alkuperäistä tiedostoa, tai sitten he joutuisivat kirjoittamaan uudelleen kaikki vanhat tekstit uudelleen. Siinä oli siis kirjoitusvirheitä, kuinka sanat on tavutettu rivinlopussa, kun alkuperäisen posterin tekijä ei ollut osannut tavuttaa kreikkalaisia sanoja oikein. Loppujenlopuksi kun olin tarpeeksi monta kertaa kysynyt, että eihän kenelläkään sattuisi olemaan alkuperäistä PSD-tiedostoa, niin sitten alettiin tutkimaan asiaa ja kävi ilmi, että sellainen tiedosto oli kokoajan ollut olemassa muistitikulla. Joku oli vain avannut kuvatiedoston PSD-tiedoston sijasta, ja ryhtynyt sitä työstämään fotarilla. Autoin myös piirtämään ympyrän muotoisia ympyröitä ja muita yksinkertaisia asioita. Varmasti tuon tekstin olisi saanut jotenkin myös JPEG-tiedostosta, mutta ei minun taidoillani.

Töiden jälkeen oli jälleen suursiivous. Menin automaattisesti keittiöön ja aloitin tiskaamalla toimistosta kantamiani mukeja ja laseja. Ympäri keittiötä löytyi myös paljon muutakin tiskattavaa. Putsasin tasoja ja järjestelin tavaroita ja vaihdoin uuden roskapussin. Kun oli aika lakaista ja mopata lattia liukenin paikalta käteni kanssa, kun tiesin, etten voisi kumpaakaan liikettä tehdä, ja sisällä olisin vain tiellä ja pölylle alttiina.

Saisimme tänään kuulemma pitkästä aikaa iltaruokaa. Lihaa. Sitä odotellessa viritin tietokoneen nukkumabarakkien ulkopuolelle jatkojohdolla ja kirjoittelin päivän tapahtumia. Vessan siivoojat juuri lopettelivat vessan siivousta ja kertoivat, että vessasta taas loppui vesi kesken. Saa nähdä milloin se tulee takaisin, ja me pääsemme peseytymään.

No comments: