Wednesday 20 January 2010

cottony cushion scale

Taistelimme lokakuussa sitruunapuuta hyökänneitä ötököitä vastaan.


Ennenkuin aloimme torjumaan hyönteisiä ja vähentämään niiden populaatiota, koitin tunnistaa mikä laji oli kyseessä, jotta toimisimme oikein torjunnan suhteen. Tarkastelimme ensin yksilöitä pienen suurennuslasin lävitse ennekuin muistin , että saankin kamerani makroominaisuudella paremman kuvan ötökästä.

Kuvan kanssa koitin sitten etsiä netistä mahdollista ötökkälajia, ja löysin kuin löysinkin useiden googlauksien jälkeen oikean lajin. Kyse oli siis Icerya purchasista, yleisellä nimellä cotton cushion scale.

Ötökkä on valkoinen takaosastaan, etuosassaan sillä on punaruskea täplikäs ehkä sarvikuonomainen epätasainen pinta. Takaosan valkoinen osa on raidoittunut niin, että on syvempiä ja kohollaan olevia raitoja. Ötökällä on monta karvaista jalkaa. Sitruunapuussa näkee ötökän kaikki kehittymisvaiheet. On kotiloita, nahanluonnin eri asteisia pikkuötököitä ja kehittyneempiä, sekä lisääntymiskykyisiä munakotelollisia naaraita.

cottony cushion scalet tuottaa tahmaista mesikastetta, jota esimerkiksi muurahaiset syövät. Käteen joutuessaan limaa ei meinaa saada millään pestyä pois. Joka puolella puuta on myös hämähäkinverkkomaisia valkoisia riuhtoja, jotka irtoavat ötököistä.

Torjuntakeinoksi löysin, että ötökät täytyy irrottaa yksitellen mekaanisesti puusta. Mitkään torjunta-aineet eivät tepsi, sillä ötököiden pintakuori on suojaavaa ainesta, jolloin torjunta-aineet eivät pääse uusia jälkeläisiä kantavien yksilöiden munakotelon sisään tuhoamaan poikuetta. Joten kaikki torjunta-aineet ovat hyödyttämiä tämän ötökän kanssa. Sen sijaan ötökät täytyy irrottaa yksitellen hammasharjan ja laimean saippuaveden kanssa. Työ on hidasta ja sotkuisaa. Puun alla kannattaa laittaa vaikka sanomalehteä, sillä maahan pudotessaan ötökät jättävät tahmean tahran lattiaan.

Suurin osa ötököistä piileskelee lehtien alla ja lehtien kiinnityskohdissa. Ne paikat kannattaa siis katsoa erityisen tarkasti putsatessa sitruunapuuta.

Ötökät ilmaantuivat puuhun kun se kannettiin ulkoa sisälle talven ajaksi. Ei kulunut monta päivääkään tai viikkoa kun ötökät olivat jo ilmestyneet sitruunapuuhun. Ovat kuulemman lämpötila herkkiä, joten sisäänsiirtäminen vaikutti olevan syy ötököiden ilmaantumiseen. Myöskin se, ettei sisätiloissa ole ötököiden luonnollisia vihollisia antaa ötököille valtavan edun lisääntyä tahdittomasti.

Monen tunnin harjaamisen jälkeen ötökät olivat viimein poissa. Viikon tai parin kuluttua teimme uusintakatsauksen ja poistimme pienen määrän yksilöitä, jotka olivat jääneet huomaamatta edellisellä kerralla. Toivottavasti sitruuna puu menestyy jatkossa kevään lämmön ja ulkosateiden myötä.

Kirjoitin tämän, jotta jos jollakulla on suomessa sitruuna puu ja samanlaisia ötökkäongelmia, niin löytyy vastaus hoito-ohjeisiin.

No comments: