Thursday 1 July 2010

Liian kuuma Ljubljana

Kesä on taas tullut ja rytinällä. Sillä välin kun olimme Islannissa, kesä kerkesi hiipimään Sloveniaan muutamassa viikossa liian äkkikuumiin mittarilukemiin. Ennen matkaa oli vielä aika, jolloin saatoimme välillä tarvita lämmitystä talossa, mutta Islannin jälkeen kattohuoneistomme oli kuin sauna ja harkitsimme jopa ilmastointilaitteen ostoa. Päädyimme kuitenkin ekologisempaan ratkaisuun pitää ikkunoita auki ilta- ja aamuhämärillä. Tämä tosin on hankalaa nyt kun konsertti jytää juuri ikkunan allamme aina puolille öin asti.

Pääsin viikonlopuksi koiravahdiksi Ljubljanaan ja päätin mennä koirien kanssa kaupunkikävelylle. Vedin kesämekon ylle ja sandaalit jalkaan, sekä pakkasin reppuun kameran ja muutaman litran vettä. Ajatuksena oli käydä ottamassa joitakin kaupunkikuvia Ljubljanasta tulevaa blogikirjoitustani varten, mutta idea rysähti heti alkumatkasta.

Pääsimme nimittäin vain lähikaupalle asti kun kaikki jo läähätimme kuumuutta kielet pitkinä. Pysähdyimme vanhainkodin viereen varjoiselle penkille ja joimme jo siitä istumalta litran vettä. Minun täytyi tehdä ratkaisu, joka johti meidät takaisin kotiin. Emme millään olisi päässeet keskustaan asti jos kymmenenminuutin kävely kuluttaa kolme desiä per naama. Pysähdyimme vielä puolivälissä kotimatkaa juomaan loputkin vedet ennekuin pääsimme autotalliin vilvoittelemaan.

Sääennuste lupaa vain kuumempaa ja kuumempaa. Olen viimeaikoina opetellut sloveenista juuri säätietoja ja liikennetietoja ja olen törmännyt yhteen kummallisuuteen. Melkein joka päivä näinä päivinä kerrotaan, että voi ukostaa. Tämä on ihan normaalia täällä ja tähän aikaan vuodesta, muistan sen viime- ja toissakesäisiltä vuoristoseikkailuiltamme, mutta minua aina kummastuttaa kun kerrotaan radiouutisissa tai seuraamastani ilmaisjakelulehdestä, että voi tulla paikallisia ukkoskuuria. Miksei ikinä voida tarkemmin kertoa missä päin Sloveniaa ne mahdollisesti ilmenevät, muuta kuin sääkarttakuvilta. Tännekin mahtuu ties minkälaista säävaihtelua ihan ilman ukkoskuurojakin. Siitä on tullut jo sanavarastoni perus fraasi "krajevne nevihte".
Ehkä tämä johtuu siitä, että näin kesäaikaan jokapaikassa tosiaan ukostaa, eikä ole pointtia kertoa kaikkia niitä paikkoja erikseen. Ja toisaalta seuraamalleni ilmaisjakelulehdelle voisi löytää parempia vaihtoehtoja säätietojen seuraamiseen. Slovenialla on kuitenkin erittäin kattavat verkkosivut säätietojen ja siihen liittyvine ilmiöineen todella paikkakuntakohtaisesti kerrottuna. Aina ei vaan haluaisi istua naama näytön edessä.

No comments: