Sunday 18 July 2010

Lähihistoria nykypäivää - aikamatkustusta kulttuurinvaihdoksella

Ne vanhat hyvät ajat ovat lähempänä Sloveniaa kuin Suomea!

Olen kiinnittänyt huomiota pikkuasioihin täällä asuessani, sellaisiin joista minulle tulee mieleen vanhanajan käytännöt Suomessa (tai siis ne minun lapsuuden ajan ja sitä vanhemmat ajat). Lihaa saa vielä joka kaupasta lihatiskiltä (samoin kuin juustoa ja leipää), televisio toimii analogisena, kassalla käteinen mielletään paremmaksi maksutavaksi ja persiljaa voi ostaa juurineen päivineen! Tässä muutama esimerkki. Nämä esimerkit eivät enää ole jokapäiväisiä Suomessa, toisin kuin täällä. Tosin, ajat ovat muuttumassa..

Sain juuri selville, että täällä on aikoinaan myyty pyykinpesujauhetta keittiöliinoihin pakattuna. Eikö olekin aivan mahtava myynti-idea - ja ekologinen! Siis, että pyykinpesujauhe eli tule moneenkertaan pakatussa muovi- ja pahvipakkauksissa, vaan se on suoraan pakattu monikäyttöiseen puuvillaiseen keittiöliinaan. Tämä ei ole ollut vain yhden pyykinpesujauheyrityksen käytäntö, vaan useammatkin yritykset käyttivät samaa pakkausideaa. Näistä mainittakoon esimerkiksi Omo, Persil ja Faks.

Käytännössä se tapahtui niin, että pesujauhe oli pakattu näiden liinojen sisään ja liina oli ommeltu kiinni. Ja katsokaa kuinka hyvässä kunnossa nämä keittiöliinat ovat vielä kolmenkymmenen vuoden jälkeen, kun ne ovat palvelleet tiensä ahkerasti pakkausmateriaalista arkikulutustavarksi!
Mietin onko Suomessa ollut vastaavaa? Tulin niin iloiseksi kuultuani tästä vanhasta jo pois käytännöstä olevasta pakkaustavasta, että halusin kirjoittaa ja ihmetellä sitä julkisesti. Vieläkö jossain maassa ollaan näin käytännönläheisiä ja mitä muita tuotteita olette nähneet pakattavan vastaavanlaisesti uudelleenkäytettäviin pakkauksiin? Itse ostin jokin aika sitten riisiä, joka oli askarreltu myös puuvillapussiin. Tosin sen sisällä oli myös muovipussi.

No comments: