Kerta asutaan alueella jossa on kesäisin paljon punkkeja, ei niiden löytyminen omasta nahasta saatikaan koirien karvojen seasta ole mikään yllätys.
Mutta löysin viimeviikolla koiraa silitellessä keskellä talvea ison punkin!
Haluan tässä lyhyesti kertoa muille mitä tiedän punkeista, jos se jotakin vaikka auttaisi sellaisen ongelman tullessa.
Tältä punkki näyttää; This is how a tick looks like (one type):
Kuvassa hyvin syönyt punkki. Pitkät karvat kuuluvat koiralle. Punkki on juuri poistettu koiran nahasta punkkipinseteillä ja on matkalla tuhottavaksi.
Itseeni minuun on Sloveniassa tietääkseni tarrautunut kolme punkkia. Punkkien kiinnittyminen ihoon kun ei voi tuntea, niin ei voi tietää varmaksi vaikka olisi useammankin kerran punkki kyytiläisenä ollut, ja nautittuaan aterian irrottautunut ja häipynyt rikospaikalta. Punkit tuntuvat pitävän pehmeästä ihosta ja etsiytyvätkin juuri kroppamme herkimpiin paikkoihin. Itseltäni on punkki löytynyt niskakarvoista, kainalosta ja polven alta. Koirista kannattaa etsiä punkkeja varsinkin kaulan seudulta, mutta tietenkin käydä läpi koko pörrökasa.
Paras tapa pusikoissa seikkailujen jälkeen (niitä voi myös saada takapihalta tai mettästä, ei aina tarkoita että oltaisiin oltu muurahaisia tiirailemassa ja multaa syömässä jos punkkeja löytyy) onkin tarkastaa punkkejen varalta pareittain heti reissun päätteeksi tai jo mahdollisesti mettäreissun aikana.
Tarkastus tehdään katsomalla koko kroppa lävitse päästä varpaisiin alastomalta iholta ja tutkien myös päänahka. Jos ei ole kumppania, käy käsin koko kroppasi lävitse katsoen ja tunnustelemalla ihoa ja käytä myös tarvittaessa peiliä apuna. Punkit yleensä tuntee juuri huomaamattaan kun on vaikka haperoimassa hiuksiaan tai muuten vaan koskettamalla ihoaan.
Jos punkkeja löytyy; If you find a tick..
Jos punkkeja löytyy itsestäsi tai toveristasi, tai kotieläimistäsi ja olette olleet yhdessä rämpimässä jossakin, tarkasta heti myös myös muut metsällä olijat, sillä on hyvinkin todennäköistä että muihinkin on tarttunut punkki.
Punkki poistetaan iholta siihen tarkoitetuilla punkkipinseteillä. Kuva yllä. Mutta jos punkkipinsettejä ei ole, punkin voi myös poistaa sormin tai improvisoiduin apuvälinein. Pääasia on, että punkki irroitetaan mahdollisimman nopeasti. Punkkia ei saa litistää kun se koitetaan irroittaa. Punkin irroitustekniikka käsittää kääntämistä samalla kun sitä vähitellen vedetään varovasti ulos. Punkkia on käännettävä, sillä punkin kärsä on kuin ruuvi. Jos punkin vain vetää sen kärsä voi katketa ja jaadä ihoon, ja sitä on aika hankala kaivella sieltä jälkikäteen juurikin tämän ruuvimaisen kärsän takia. Punkin poiston tarkoituksena on punkkien kantamien tautien saamisen todennäköisyyden pienentäminen. Kaikki punkit eivät kuitenkaan kanna tauteja, mutta osa voi levittää esim. borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta!
Kun punkki on irroitettu, ihon alue josta punkki irroitettiin on syytä desinfioida. Punkki tuhotaan vaikka polttamalla tai joskus ollaan myös liiskattu punkit, kun ei ole ollut polttovälineitä mukana. Ja punkki hävitetään paikkaan, josta siitä ei koidu jatkoharmeja muille.
Pese kädet huolella punkin irroituksen jälkeen!
Punkkitartunnan jälkeen aluetta, josta punkki irroitettiin täytyy seurata jonkin aikaa (päiviä, viikkoja..) Ei tarkoita, että valvot seuraavan yön sitä tuijottaessa.. sillä jos alueelle syntyy rengasmainen muodostelma, se tarkoittaa, että olet saanut punkin kantaman taudin. Silloin täytyy heti kiiruhtaa lääkäriin ja saada tarvittavaa hoitoa, luultavasti antibiootti kuuri. Muutenkin jos muistat että punkin pureman jälkeen sinulle aiheutuu epämääräisiä oireita; kuumetta, huimausta..muista että syynä voi olla juurikin tämä punkin purema, jos satut menemään lääkäriin epämääräisten oireiden takia. Oireet kun eivät välttämättä esiinny heti punkintartunnan jälkeen, vaan siinä voi kestää aikansa ennenkuin ensimmäisiä oireita ilmaantuu, jos ilmaantuu. Kun on myös tauteja ilman varoittavia oireita.
Ennaltaehkäisy; Prevention
Jos ei voi välttää menemästä alueille jossa punkkeja piilee, niin on syytä ottaa huomioon seuraavaa:
- Pukeutuminen: Pukeudu vaaleisiim vaatteisiin, joista punkit on helpompi huomata. Koita pukeutua niin, että punkit eivät pääse vapaasti ainakaan kiinnittymään heti ihoosi ruohonjuuri tasolta. Eli esim pitkässä heinikossa pidä pitkiä housuja ja mahdollisesti myös kevyttä pitkähihaista paitaa. Housun lahkeet voi laittaa vielä sukan sisään. Punkit kun osaavat kävellä, ne pääsevät vaikka nilkan kohdalta ihollesi, siitä ne kapuavat ylöspäin ennekuin löytävät sopivan pehmeän palan nivusistasi, jonne sitten kiinnittyvät veriaterialle. Punkit ovat kiinnittymisvaiheessa erittäin pieniä, ja ne on hankala nähdä, saatikaan tuntea kuten aiemmin kerroin, mutta vasta kun punkki on alkanut lounastaa, sen koko kasvaa ja sen voi nähdä, mutta edelleenkin ei voi tuntea, kuin vain vahingossa. Ravistele vaatteesi retken päätteeksi ja tarkasta koko kroppa paritarkastuksena!
- punkkirokote: Ne ketkä asuvat punkkialueella ja touhuavat ulkona, voivat halutessaan hankkia punkkirokotteen, jos katsoo sen tarpeelliseksi. Sen takia, että Suomesta tekee punkittomalta alueelta lomamatkan punkkialueelle ei ole syy hankkia rokotetta, silloin suositellaan vaan extra varovaisuutta. Täällä Sloveniassa esimerkiksi kaikille biologian yliopisto-opiskelijoille on tarjolla punkkirokoite, sillä heidän uskotaan rämpivän sen verran pusikoissa, että punkkitartunta on aika todennäköistä.
- Punkkisuihkeet: Nämä on enimmäkseen tarkoitettu koirille, mutta voit myös suihkuttaa pitkien housujesi lahkeisiin. Suihkeita saa apteekista.
No comments:
Post a Comment